Receptes


————————————————————————————————————————————————-

(24.05.2010.) Spāņu sangrija

Tāpat kā ar daudziem citiem spāņu ēdieniem un dzērieniem, arī sangrijai nav vienas, konkrētas receptes, jo pārsvarā tā sastāv nedaudz no ša, nedaudz no tā – viss atkarīgs no tā, kādi augļi patrāpās pa ķepai ledusskapī. Šoreiz aprakstīšu to sangrijas veidu, kādu gatavojām uz Havī (Xavier) dzimšanas dienu un kuru izdevās nobaudīt arī man pašai, taču zemāk atradīsiet citus sangrijas veidus, uz kuriem uzspiežot, varēsiet izlasīt to receptes (tiesa gan – angliski, jo esmu šodien par slinku, lai tulkotu, turklāt galvenā doma bija aprakstīt ēdienus un dzērienus, kurus pati esmu izmēģinājusi vai gatavojusi)

Galvenās sastāvdaļas ir:

Radošums un izdoma, jo atkarībā no tām, sangrija var sanākt pliekana vai  sniegt pilnīgu baudas ekstāzi! 🙂 Un jāatcerās, ka VIENMĒR ir jāizmanto labs un kvalitatīvs sarkanais vīns, svaigi augļi un sulīga sula. Otrs svarīgākais faktors, kas jāiekaļ galvā ir tas, ka sangrijai VIENMĒR ir jābūt aukstai un tā ir jāpasniedz ar ledu. Ja sākotnēji tā tiek gatavota bļodā, tad pirms pasniegšanas tā ir kārtīgi jāsamaisa un visbeidzot – > Sangrija jādzer pludmalē, kas sasaucas ar izdomu un radošumu, jo kur gan citur labāk baudīt veldzējošu, sulīgu un garšīgu dzērienu, kā vien svelmē, lūkojoties uz viļņiem, kopā ar draugiem atpūšoties… ???

Sangrijas recepte: (Lai gan šī ir pavisam vienkārša sangrijas recepte, tā tik un tā ir mind-blowing garšīga, turklāt atstāj peitiekami daudz vietas izdomai un fantāzijai papildus sastāvdaļu pievienošanā. Šo recepti var izmantot kā pamatu savu recepšu veidošanai.)

3/4 sarkanvīna,

1 ēdamkarote cukura,

1 lielā apalesīnu un 1 lielā citronu sula,

1 liels apelsīns, kurš sagriezts mazos kubiņos,

1 liels citrons, kas sagriezts mazos gabaliņos,

2 vidēja izmēra persiki, nomizoti, izgrieztiem kauliņiem un sagriezti šķēlītēs,

1 tējas tasīte ar sodu.

Visas sastāvdaļas, izņemot sodu, apvieno vienā lielā punša bļodā vai dzērienu krūkā, labi samaisot. Ieliek ledusskapī uz nakti, lai atdziest, bet pirms pasniegšanas piejauc klāt sodu, lai panāktu dzēriena dzirkstīšanu. Ielej glāzēs ar ledus kubiņiem. Saaisina draugus, uzvelk peldkostīmus, ieliek sangriju leduskastē un slāj tik uz pludmali, sauļošanās krēmu un bumbu pasitot padusē! 😉

Un tad vēl ir tādas sangrijas, kā:

* Spēcīgā Sangrija – tikai tiem, kam pāri 18mit! 😉

* Baltā Sangrija – maiga un gandrīz bezalkoholiska… Ja nomaina vīnu pret vīnogu sulu, tad iegūst īstāko bērnu sulu.

* Ballīšu Sangrija – veidosi ballīti? Gribi pievienot nelielu devu spāņu dvesmas? Izmēģini šo! 😉

* Pikantā Sangrija – Ja meklē patiesi KARSTU sangrijas recepti, tad šī ir īstā!!!

* Persiku un apalsīnu Sangrija – šī sangrija ir atšķirīga ar to, ka to gatavojot ir jāizmanto baltais vīnes, nevis sarkanais, lai izgaršotu perfektu apelsīnu un persiku mijiedarbību. Mazliet spēcīgāka, nekā pēc garšas varētu likties, tāpēc ieteicams būtu lietot lēni un izgaršojot! 🙂

* Citrusu Sangrija – šis dzēriens tā vien garšo pēc vasaras, jo satur atspirdzinošos apelsīnus, citronus un laimu…

* Sulīgā Sangrija – šis vienkāršais sangrijas veids pieprasa pacietību, bet minimālu piepūli. To pasniedz ballītēs, kur ciemiņi knibinās ap ar vīnu piesūkušajiem āboliem un persiku gabaliņiem,k ad pati sangrija jau sen kā izdzerta! 🙂

* Dzērveņu un zemeņu Sangrija – šī koķetā, rotaļīgā sangrija pavisam noteikti lielā ātrumā iekaros katras ballītes pirmās atribūtikas vietu! Vienīgai šķērslis vai nepatīkamais moments ir šīs sangrijas pagatavošana, jo tā aizņem nedaudz vairāk laika kā citas, tomēr esot tā VĒRTA!!! Šī sulīgā, garšīgā sangrija ir praktiski fiesta pati par sevi, bet ar šādu dzērienu – kāpēc gaidīt ciemiņus? Manuprāt, konkrēts pamudinājums dzert vienam savās mājās, bet ja nu tā patiesi ir tik laba kā apgalvo citi, tad… varbūt ir patiesi vērts “iesildīties” pirms ierodas pārējie un izdzer to toveri tukšu un sausu… ? 😀

————————————————————————————————————————————————–

(24.05.2010.) “Indiešu samosas”

Lai gan samosas gatavo arī portugāļi, pagaidām esmu nomēģinājusi tikai indiešu, tāpēc šoreiz recepte būs tieši indiešu samosas gatavošanai. Turklāt man neticās, ka vēl kāda cita tauta ēstu šos pīrādziņus tik “karstus” un pikantus kā indieši. Pirmo reizi samosas pamēģināju @Brit Asia TV Music Awards… nu, ko – galvenais, ka man neviens nebija jāintervē, jo kamēr man acīs spraucās asaras no viena kumosiņa vien un izmisusi centos atrast kādu ūdenstrauku, pārējie ikdienišķi stavēja, ēda tos un tērzēja, it kā graustu šokolādes cepumus.

Tā kā visi ir pārāk aizņemti, lai mani iepazīstinātu ar savu samosas recepti, tad talkā ņēmu “māsu gūgli” un pat atradu latviešu majaslapu ar vajadzīgo recepti [http://www.receptes.lv/receptes/darzenu-samosas-indiesu-piradzini/]

Sastāvdaļas

  • 4 palieli vārīti, sastampāti kartupeļi.
  • ½ tase vārītu, nokāstu zaļo zirnīšu.
  • 1 ½ tējkarote ķimeņu sēklu.
  • 1 tējkarote mango pulvera (amchoor).
  • 1 tējkarote sarkanā čili pulvera.
  • ½ tējkarote fenheļa (saunf) pulvera.
  • ½ tējkarote garam masala pulvera.
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu cashew (Indijas) riekstu.
  • Sāls
  • 3 tases miltu.
  • ½ tase miltu samosu veidošanai.
  • 1 ēdamkarote kausēta sviesta vai eļļas.
  • Eļļa cepšanai
  • Krūze auksta ūdens.

Pagatavošana:

Uzkarsē sviestu, kam pievieno ķimeņu sēklas un riekstus. Kad sēklas sāk sprēgāt, pievieno garšvielu pulverus un cep vēl kādas 10 sekundes.

Pievieno sastampātos kartupeļus un zirnīšus, pēc tam samaisa un pievieno sāli. Cep uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes.

Sagatavo samosu mīklu, samaisot miltus, kausētu sviestu vai eļļu un sāli. Pievieno ūdeni, cik nepieciešams, lai izveidotu mīklu. Atstāj uz 10 minūtēm uzbriest.

Sadala mīklu apaļās porcijās un katru porciju izklāj ar miltiem tā, ka tā nelīp pie rokām. Sarullē katru porciju pabiezā aplī. Ar picas nazi izveido no apļiem izveido pusapļus. Katru pusapli uztaisa par ‘kabatiņu’, to vidū salokot un, izmantojot aukstu ūdeni, salīmējot pusapļa malas. Piepilda kabatiņas ar kartupeļu maisījumu un, izmantojot aukstu ūdeni, aizlīmē arī augšējās maliņas.

Uzkarsē eļļu. Vāra samosas, kamēr tās kļūst zeltainas.

Var pasniegt vai nu ar tamarindu mērci, vai piparmētru čatniju.

————————————————————————————————————————————————–

(19.04.2010) “Austrāliešu cepumi” [“Aussie Cookies”]

17. aprīlī Valmierā notika “AISEC” rīkotais pasākums “Global Village”, kur mūs ar savu klātbūtni pagodināja dažādu valstu pārstāvji, gatavojot ēdienus un stāstus par savām mājām…

Mans pienākums bija tulkot un palīdzēt iejusties puisim no Austrālijas – Džeikobam, kas tad mani arī iepazīstināja ar šo satrieciešo cepumu recepti [skatīt zemāk]… Cepumi ir tieši TIK garšīgi, ka “Global Village” vienā galā varēja dzirdēt čukstus par to, ka otrā pusē ir visgaršīgākie cepumi, kas pavisam noteikti ir jāpamēģina! Ja saņem drosmi izmēģināt, tad te būs vajadzīgo sastāvdaļu saraksts:

1 tasīte milti,

1 tasīte cukura,

1 tasīte auzu pārslu,

1 tasīte kaltēta kokosrieksta,

100 g sviesta [+/- 15 g],

2 ēdamkarotes karsta ūdens,

1 ēdamkarote “zeltītā sīrupa” [Latvijā – medus],

1 ēdamkarote cepamās sodas (var pievienot vēl nedaudz ūdens, ja šķiet, ka masa ir par sausu)

KĀ GATAVOT:

Uzsildīt cepeškrāsni līdz 180 grādiem;

Uzsmērēt eļlu uz cepamās pannas vai arī izklāt cepamo papīru;

Lielā bļodā apvienot visas sausās sastāvdaļas;

Nelielā kastrolī kopā ielikt medu un sviestu, ļaujot uzkarst uz vidējas uguns līdz sviests ir pilnībā izkusis (to var darīt arī mikroviļņu krāsnī);

Maza izmēra bļodiņā ieliet karsto ūdeni un pievienot cepamo sodu, kam vēlāk klāt pievieno medus & sviesta šķidro apvienojumu;

Visu apvieno vienā lielā bļodā un pamatīgi samaisīt;

Ar ēdamkaroti esošo masu izvietot uz cepamās pannas, lai izveidotos daudz nelielas “saliņas”…

Cept aptuveni 12 minūtes vai arī līdz tie iegūst patīkamu zeltainu brūnumu.

!!! Nedrīkst aizmirst, ka cepumu masa izpletīsies cepot, tāpēc vajadzētu atstāt tiem pietiekami daudz vietas, lai izplestos!!!

*** Fact: Interesants vēsturisks fakts par šiem cepumiem ir tāds, ka gan I, gan II Pasaules karā šādus cepumus sūtīja paciņās saviem dēliem, vīriem, brāļiem sievietes no Austrālijas un Jaunzēlandes, lai tiem būtu kaut neliela piemiņa no mājām, jo tie ilgstoši uzglabājas… Pagatavo, uzliec paklausīties Kailijas Minogas jaunības dienu mūziku un staro visu dienu! 😉

—————————————————————————————————————————————————

(29.03.2010) Kas slēpsies “Receptēs”???

“Receptēs” varēsi lasīt visu jauno, ar ko būšu saskārusies savu ceļojumu laikā. Tajā skaitā ir gan kāda jauna (iespējams, vien man nezināma) kokteiļu recepte, kāda garda ēdiena recepte, kur pirkstiņus var nokost un mēli norīt…. iespējams, citas tautas un kultūras jau gadsimtiem ilgi zina, kā dziedēt salauztu sirdi, kā atbrīvoties no nevēlamiem pielūdzējiem/pielūdzējām vai tieši otrādi – kā tādas piesaistīt, kā vienas nakts laikā iekalt 12 grāmatu kopsavlikumus un tā tālāk …

Noteikti vari rakstīt arī pats kādus ierosinājumus – par tādiem būšu tikai priecīga! 😉 Viens ierosinājums jau ir, tiesa gan tas attiecas uz projektu “Porto”, tomēr tas nekas! To noteikti paturēšu prātā un izmēģināšu, kad būšu tur, lai ir ko pastāstīt! 😉

Advertisements

3 Responses to Receptes

  1. Zaiga says:

    mm, laikam jāizmēģina. 🙂

  2. Sofija Darka says:

    Izklausās jau nu baigi garšīgi 🙂

  3. adriena says:

    žēl, ka nepaguvu pagaršot tos cepumus 🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Confessions of a Pseudo-Gaysian Suburban Dad

Thoughts on gender, race, parenting, and theater

mugursoma.lv

Es esmu bagāts. Man pieder viss, kas ar mani ir noticis. /M.Čaklais/

100 Days of Sunshine

Chasing the Sun around the Globe

Katie-Jane Cockerill

Adventurer, Explorer, Geocacher, Photographer, Traveller, Animal lover, Blogger, Camper

Broadcast Journalism

School of Creative and Cultural Industries, University of the West of Scotland

You'd better work

A guide to getting into and staying in the media! Hints, tips and advice on how to truly appreciate you and be your best both in and out of work! Written by Simon Wright @spimon - follow us on twitter @youdbetterwork

The Good Deed Bank

"A life which ends with death is a worthless life" [Paulo Coelho]

Gaurav's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Observe! Analyse! Understand!

Just another WordPress.com site

melactually

Just another WordPress.com site

es te.

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: